Tüp bebek nasıl yapılır? - Tüp Bebek Anneleri

Tüp bebek nasıl yapılır?


Tüp bebek nasıl yapılır?


Tüp bebek tedavisi , normal yollarla çocuk sahibi olmayan anne ve baba adaylarına uygulanan bir tedavi şeklidir. Tüp Bebek tedavisinin nasıl yapıldığını kısaca anlatmak istediğimizde ,erkeğin spermleri ve kadının yumurtalarının tüp bebek uzmanı tarafında  laboratuvar içerisinde döllenmesi sağlanması daha sonra oluşan canlı embriyonun kadın rahmine transfer edilmesiyle hamileliğin gerçekleşmesidir.


tüp bebek nedir?
Tüp bebek nasıl yapılıyor?

Tüp Bebek tedavisi ilk olarak 1971 yılında İngiltere'de gerçekleştirilmiştir. Gelişen teknoloji ve infertilite(kısırlık) alanında yapılan reformlara bağlı olarak ülkemizde de tüp bebek tedavisi yoğun bir şekilde uygulanmaya başlamıştır. Ülkemizde tüp bebek tedavisi ilk olarak 1989 yılında İzmir Ege Üniversitesinde uygulanmış olup başarılı bir şekilde doğumla sonuçlanmıştır.
Üremeye yardımcı tedavi yöntemleri arasında önemli bir yerde olan tüp bebek tedavisi yöntemi,  her geçen gün infertilite oranlarının  artmasıyla anne, baba adaylarının umut kapısı  haline dönüşmüştürTeknolojinin gelişmesiyle birlikte tüp bebek tedavisi sayesinde son derece başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Tüp bebek tedavisi genel olarak tanımlandığında iki aşamada gerçekleştirilmektedir. Birinci aşamada tüp bebek tedavisinde, çiftlerden  alınan  sperm ve yumurtanın laboratuar ortamında döllenmesi sağlanarak embiryo elde edilmesi , ikinci aşamadaki tüp bebek tedavisinde ise oluşan embriyonun kadının rahmine yerleştirilmesiyle  gebelik oluşumunun sağlanmasıdır.
İnfertiliteye neden olup tüp bebek tedavisi gerektiren etkenler arasında enfeksiyon, rahim tüplerinde tıkanıklık oluşması, erkekte  sperm yetersizliği ya da sperm kalitesinin düşük seviyede olması, aşırı şişmanlık  veya ileri yaş gibi etkenler yer almaktadır. Tüp bebek merkezlerine başvuran  infertil ,anne ve baba adayları yukarıda sayılan etkenlere rağmen uzman hekimler, tüp bebek tedavisi ve uygun tedavi yöntemleri uygulandığında olumlu sonuçlar elde etmektedirler. 
Tüp bebek tedavisinde sperm ve yumurtadan embriyo elde edilmesi farklı iki yöntemde gerçekleşmektedir. Bunlar; Tüp bebek(ivf) ve ICSI(Microenjeksiyon) yöntemleridir.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Benimde azospermi sorunum var tüp bebek tedavisiyle ilgili çok açık ve net bilgiler vermişsiniz. Yayınlarınızın devamını bekliyorum.Sizi takip etmeye devam edeceğim.

    YanıtlaSil