Polikistik Over Hakkında - Tüp Bebek Anneleri

Polikistik Over Hakkında





Polikistik Over Belirtileri
Polikistik over hastalığı bir çok kadın bireyde görülen kronik hastalıklar arasında yer almaktadır. Polikistik over hastalığını  kısaca tanımlamak istediğimizde ; santral sinir sistemi denilen sistem, rahimde yer alan sağ ve sol yanlardaki yumurtalıklar, böbrek üstü  ve hipofiz bezleri ile bunlar dışındaki dokular arasındaki etkileşimlerin bozulmasına bağlı bir şeklilde özellikle üreme çağındaki kadınlarda  en yoğun şekilde meydana gelen hormonsal bozukluktur.


Bu hastalık kronik olarak devam ettiği için adeta kadın bireylerin yaşam kalitelerini altüst etmektedir. Bu hastalığı tetikleyen nedenler hala tam anlamıyla açığa çıkmamasıyla birlikte; hastalığın en bilinen etkenlerin  kalıtsal ve çevresel etkenler olduğu belirtilmektedir.
Bu etkenlerin etkileşime girmesiyle birlikte ortaya çıkan bir kronik  hastalık olarak nitelendirilmektedir.
Polikistik Over Nedir?
Polikistik over sendromu aslında over dokusunun çok sayıda kist içermesine bağlı olarak uzun süre tam olarak yumurtlamanın gerçekleşmeme halidir. Yumurtlama olayı düzenli olmadığı için kadınlarda düzensiz adet kanamaları gerçekleşmekte hatta bazı aylar hiç kanama olmamaktadır. Ancak doğum kontrol haplarıyla adet kanamaları düzenlenerek kontrol altına alınabilmektedir. Her ay düzenli şekilde adet kanaması gerçekleşmediğinde ilerde birçok rahatsızlığı da beraberinde getirecektir.

Normal polikistik over hastalığı olmayan kadınların dörtte bir oranında ultrasonografi verilerinde görülen overlerde küçük inci tanesine benzer şekilde dizilmiş olan follikül kistleri görülmüştür. Hatta doğum kontrol hapları alan kadınların yüzde 14’ünde bile bu şekilde ultrasonografik bulgular elde edilmiştir. Bu durum sonucunda her insanda azda olsa polikistik over görülebilmekte bu yüzden hemen polikistik over tanısının koyulması uygun değildir.


Polikistikover'in Belirtileri Nelerdir?

Adet kanamasının düzensiz olması polikistik over hastalığının en önemli belirtisidir. Polikistik over sendromu belirtileri ve meydana gelen bir takım hastalıklar aşağıda listelenmiştir.
En yayın polikistik over belirtileri;

  • Adet düzensizliği görülme,
  • Tüylenmede artış,
  • Saç dökülmesi ,
  • Cild yüzeyinde sivilce ya da akne görülmesi,
  • Normal Çocuk sahibi olamama(Kısırlık),
  • Rahim kanseri ve meme kanserine normal insanlara oranla  daha çabuk yakalanma,
  • Kalp- damar rahatsızlıklarına normal insanlara oranla  daha çabuk yakalanma,
  • İnsülin miktarında artış meydana gelerek şeker hastalığına yakalanma riski

gibi rahatsızlıklar görülebilmektedir.Fakat bu polikistik over belirtileri kişiden kişiye değişmektedir.Bu belirtiler var diye kişiye polikistik over sendromlu demek mümkün değildir.

Polikistik over hastalarının şikâyetleri genelde ilk adet döneminden sonra başlayan adet düzensizlikleridir. Bu adet düzensizlikleri genelde iki adet dönemi arasının otuz beş günden fazla sürmesi ya da bir yıl içerisindeki toplam sayının 10’dan az olması şeklindedir. Bazı hastalarda farklı şikâyetler de ortaya çıkabilmektedir.
Polikistik over Sendromu hangi hastalıkları tetikler
Polikistik Over sendromu olan bir kadında, uzun dönem içerisinde birbirinden farklı hastalıklara yakalanma riskleri ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklar arasında en yaygın bir şekilde kendini gösteren rahatsızlıkla aşağıda listelenmiştir.


  • >Kalp-damar hastalığı,
  • >Hipertansiyon,
  • >Şeker hastalığı,
  • >Rahim kanseri 

gibi ciddi hastalıklardır. 

Bu hastalıklar ortaya çıkması uzun süren zamanlar içerisinde kendisini göstermekle birlikte her polikistik overli hasta oluştuğunu söylemek mümkün değildir.  Kadın doğum uzmanının doğrultusunda bu sendromun kontrol altına alınması lazımdır. Zamanında tedavi altına alınmadığı taktirde hastanın şikayetleri gün geçtikçe artacak ve hastanın yaşam kalitesi düşmesi kaçınılmazdır. 

Polikistik overli kadınların ileride çok ciddi sağlık problemleri yaşaması için vaktinde doktora başvurarak bu hastalığın kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu hastalığı taşıyan kadın bireylerin yaşam tarzında bazı değişikliklerin yapması gerekmektedir.
Polikistik over Tüp Bebek Şansı 
Polikistik over teşhisi konan kadın bireyler çocuk sahibi olmak istediklerinde başlangıçta bir kadın doğum uzmanına başvurmaları gerekmektedir.Kadın doğum uzmanı, polikistik overli kadına  başlangıçta ilaç tedavisi ve aşılama gibi uygun tedavi yöntemi uygulamaya başlayıp sonuç almadığı taktirde hastayı tüp bebek merkezlerine yönlendirir.

Yani başlangıçta tüp bebek merkezine yönelmek doğru değildir. Öncelikli olarak kadın doğum uzmanının görüşleri çerçevesinde ilaç tedavisine başlanmalı ve başarlı olmadığı taktirde aşılama yapılmalıdır. Bu da olmayınca  son olarak başvuracakları tedavi şekli tüp bebek merkezidir. Tüp bebek merkezine başvurdukları taktirde gereken bilgi danışmanlarca verilecektir.


Tüp bebek tedavisi gören polikistik over sendromlu hastalarda iyi sonuçlar elde edildiği belirtilmektedir. Hatta yapılan  bir takım araştırmalara göre bazı durumlarda polikistik over hastası olmayan  ve yanlız erkek faktörlü infertilite  sıkıntılarındaki   tüp bebek başarı şansı sadece polikistik over sendromlu olup tüp bebek tedavisi gören hastalara göre daha azdır. Bu da polikistik over başarı şansının normal erkek kısırlığına göre daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Polikistik over Tutunma Oranı
Polikistik over de tutunma oranı için son olarak bilinmesi gereken o ki polikistik over sendromlu hastaların kısırlıkla mücadele ederken son derece başarılı sonuçlar elde etmektedir. Tüp bebek tutunma oranları oldukça yüksektir. Bir çok polikistik over hastalığına sahip kadın birey başarılı bir şekilde tüp bebek tedavisi gerçekleştirerek çocuk sahibi olmuştur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar